#FetsxCat

#FetsxCat

diumenge, 6 de juny del 2010

De la sala de plens al salt de Plens.






Dia 3, és dijous de corpus dia de Patum a Berga. A la vegada, com cada primer dijous de mes, dia de ple municipal a Malgrat de Mar. Així que en primer lloc em dirigeixo a la sala de plens a l'espectativa de com anirà el ple d'avui, aquesta vegada, a diferencia dels anteriors ha estat un ple tranquil·let. Sense masses crits ni faltes de respecte cap a ningú.
Els que seguiu una mica els plens de Malgrat ja sabreu que hi passa de tot. És per aquest motiu que s’ha aprovat un ROF (reglament d’organització i funcionament), que suposadament serà el que ho arreglarà tot i tot. Tot i que hem pogut comprovar que al segon punt de l’ordre del dia aquest reglament ja ha quedat oblidat. Veurem com acabarà....

En segon lloc, un cop acabat el ple, marxo cap a la Patum de Berga
" La Patum és una representació sacro-històrica-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval, per bé que aglutinant, reinterpretant i reconduint atàviques celebracions paganes."
La Patum és una festa que s'ha de veure i viure, amb seny.És un conjunt de sentiments ;misteri, alegria, passió, goig, èxtasi ...

Un altre Corpus i una altra vegada la plaça s'omple de gom a gom per a tornar a celebrar la Patum. Mocador vermell ,barret negre i camisa vella, ja tips d'aplegar botanes i és que ja són uns quants anys de veure com les espurnes els van foradant. Sona el tabal i ens col·loquem a lloc fent la drecera de cada any pels carrers petits i costeruts , conèixer el terreny hi té un punt a favor. La plaça de Sant Pere plena a vessar i de nou les indicacions des del balcó: rodem sempre en el sentit contrari de les agulles del rellotge i si es para la música tothom quiet. Plens a punt , s'apaguen els llums i comença la festa. Mil·lers d'espurnes s'escampen per la nit berguedana, l’orquestra ja sona i comencem a saltar . L'aire es torna irrespirable entre tant de fum i hi ha moments en què no es toca de peus a terra. Tenim un ple al costat , màgia pura. Se sent olor de pólvora i d'herba acabada de tallar. La plaça s'ensorra enmig dels cants.Sona l'últim petard i la música s'acaba. No hi ha hagut incidents. Fantàstic salt de plens.

És curiós com el ball de paraules poden simbolitzar coses tant diferents, una de ben formal i protocol·lària i, l’altra de ben lúdica i eufòrica festa . Tot i que a vegades no sigui tan llunyana la seva distancia. L’exaltació, dimonis infernals, petards (fuets) i foc són ben presents a les sales de plens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada