#FetsxCat

#FetsxCat

dimarts, 17 d’agost del 2010

Amb el pas del temps...









Com cada any, per aquesta època, arriba la Festa Major de Sant Roc també anomenada Festa Major d’estiu i, una festivitat que data del s.XVII . Si ens endinsem en la història veurem que, el 26 de juny de 1651 va tenir lloc a Vilanova de Palafolls (Malgrat de Mar) el vot solemne fet a Sant Joan, Sant Pau i Sant Roc perquè "com fonch Déu Nostre Senyor servit de assenyalar-nos lo càstich de la pestilència lo die de la festa de dits gloriosos sancts, sien servits de intercedir devant lo conspecte divinal que no passe havant tal contagi y tant gran càstich en lo present poble y Universitat..." Aquest fragment d'un document més extens que es troba a l'Arxiu Històric Fidel Fitai que reprodueixo gràcies a l'historiador Francesc Forn i Salvà, deixa clar la voluntat del poble malgratenc a mitjans del s. XVII. La nostra vila en aquelles dates va haver de fer front a un problema terrible, com és la pesta, com que no hi havia els mitjans actuals vers la medicina s’encomanaren als sants.

Quan arriba aquesta època de l’any em venen molts records a la memòria. De ben menut esperes la festa amb molta fal·lera. Recordo la gran quantitat d’atraccions a l’entrada del poble. Una fira coneguda per tots la gent de les contrades de voltant. O la tradicional plantada de gegants que amb el ritme de la gralla van ballant pels carrers del nostre municipi.

Però tota aquesta nostàlgia em fa entreveure els canvis que aquesta festa ha tingut. Alguns de positius com ara els concerts de barraques o la gran quantitat de concursos de petanca i, d’altres de no tant positius com ara la supressió de les pubilles i hereus, el fantàstic envalat instal·lat a la platja o, el ball de les morratxes per Sant Joan i Sant Pau.

Just ahir finalitzava aquesta gresca, disbauxa i xerinola amb el castell de focs artificials però, tinc la sensació que la Festa Major no ha començat, potser serà perquè no hem tingut pregó? Sorprenent oi? Molt sorprenent!!

El pregó és el tret de sortida, ja que anuncia a la població que la Festa Major ja és aquí. Fer de pregoner és un honor per qualsevol dels malgratencs i malgratenques que estima Malgrat. Així que no puc entendre el motiu de la seva desaparició. No em valen els arguments de crisi. Senzillament es reitera una vegada més, quina és la manera que té de fer les coses l’equip de govern.

Em sento orgullós de ser malgratenc, m’emociona la Festa Major i les seves tradicions però cada any que passa i veig minvar aquesta festa és com si una petita part dels meus orígens es veies atacada i em fa entristir molt.

Potser tocarà tornar-se a encomanar als nostres copatrons que ens allunyin, de nou, les noves pestilències del món que vivim. Per poder recuperar i millorar, encara més, aquell poble que volem.

2 comentaris: